Världsnaturfonden WWF utnämner Pella Thiel, koordinator för Naturens rättigheter i Sverige och vice ordförande i End Ecocide Sweden, till Årets Miljöhjälte 2019 i kategorin biologisk mångfald. Greta Thunberg får pris som Årets unga miljöhjälte och Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, får pris i klimatkategorin.

Den som nomineras ska under året ha visat: 1) Mod att gå mot strömmen. 2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

Motiveringen lyder:

Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FN:s innersta hjärta.

Pella Thiel är vice ordförande i End Ecocide Sweden, som driver frågan för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Organisationen startades i samverkan med Earth Laywer Polly Higgins.  Pella är även svensk expert i FN:s Harmony with Nature, samt sitter i Global Alliance for the Rights of Natures expertgrupp.

Att ge naturen rättigheter är en idé med en existentiell dimension. Jag är glad att över att arbetet med ekocidlagstiftning och naturens rättigheter uppmärksammas på detta vis av Världsnaturfonden WWF. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen. Den omfattar allt från jurister till aktivister, från urfolk och lokalsamhällen till kyrkor, säger Pella.

 

Prisutdelningen sker 11 oktober av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf.
Priset delas ut av Världsnaturfonden WWF. (Pressmeddelande)

Pellas tacktal vid prisceremonin:

End Ecocide Sweden, Polly Higgins och vänner.

Fridays for Future, augusti 2018.

 

Pella Thiel vid 10-årsfirandet av Naturens rättigheter i Ecuadors konstitution, Quito.