Den tionde rapporten från initiativet Harmony with Nature, som samlar initiativ och beslut inom fältet Naturens rättigheter globalt, har presenterats av FN:s generalsekreterare som uppföljning till resolution 73/235. Den mest signifikanta konsekvensen av att erkänna människors samhörighet med resten av världen har varit att förstå även icke-mänskliga varelser som juridiska subjekt, skriver rapporten.

Läs rapporten från Harmony with Nature

Naturens rättigheter i Sverige är stolta över att delta i nätverket Harmony with Nature. Från vårt arbete presenteras såväl lokala som nationella initiativ:

61. In Sweden, the Mayor of Forshaga Kommun, in collaboration with the non-governmental organization Rights of Mother Earth, has expressed interest in granting rights to an area of the Klarälven River within its county and council jurisdiction.

Årets potentiellt mest kraftfulla förslag är förslaget om tillägg till regeringsformen för att inkludera Naturens rättigheter:

62. On 15 May 2019, at a seminar in the Swedish Parliament on the legal rights of Nature, Rights of Nature Sweden made a proposal for an amendment to the Constitution to the effect that “Nature, including ecosystems, natural communities, and species, shall be guaranteed the following rights to naturally exist, thrive, regenerate, evolve and be restored; and freedom to exercise, enforce, and defend these rights and freedoms”.

Läs mer om seminariet i riksdagen

Rapporten nämner även Earth Rights Conference med tribunalen för Vättern, som samlade deltagare från stora delar av världen:

116. The Second International Earth Rights Conference on the Rights of Nature was held in Sweden on 10 and 11 May 2019. A tribunal for the rights of Lake Vättern, the second largest freshwater body in Sweden, was held. The Conference adopted a declaration on the Rights of Lake Vättern and launched a European hub for the Global Alliance for the Rights of Nature to coordinate campaigns to adopt rights of Nature laws throughout the continent.

Läs rapporten från Harmony with Nature